pátek 13. října 2017

Nešťastný Pátek 13.? Jděte si vsadit!


Nastane pátek 13. a lidé panikaří.  Vždy si říkám, kolika z nich asi leží na srdci osud nebohých templářů, a kolik z nich si špatný den pouze vsugeruje, protože "se to prostě říká". Ale co z toho je pravda a co ne?  Přestože jsem sama velmi pověrčivá, pátek třináctého jako den neštěstí a smůly neuznávám. To se víc vyděsím, když převrhnu sůl, omylem šlápnu na kanál, nebo rozbiji zrcadlo.  Ne všechno, co se o tomto dni říká, je pravda, nebo "záhadné". 

Pátek jako den zkázy?

          Problém nastal zřejmě původně u samotného pátku, bez toho, aniž by mu byl připsán nějaký konkrétní datum. Staří Římané i Germáni v pátek uctívali bohyni lásky. U Germánů to byla FreyaŘímané mu říkali "Venušin den" Křesťané mají jiný názor. V Pátek nabídla Eva hříšné jablko Adamovi, v pátek prý jejich syn Kain zabil svého bratra Ábela. Při stavbě Babylónské věže došlo k popletení jazyků rovněž v pátek, a hladina vody při potopě světa začala stoupat také pátý den v týdnu. Nejhorší ze všeho je však Velký pátek, kdy byl Ježíš ukřižován. Narazila jsem na zmínku, že smrt nastala údajně v pátek 13. To ale není pravda. Podle Svatého Jana, byl Ježíš ukřižován 14. Nisanu.

"...pátek je nešťastný den, nechoď dceruško k vodě ven.."

          V Erbenově baladě „Vodník“ ze sbírky „Kytice“ je zmínka: „..pátek je nešťastný den, nechoď dceruško k vodě ven..“ Zajímavé ale je, že v jeho další baladě „Poklad“ odkazuje na pradávnou pověst, podle které se právě na Velký pátek otevírají skály a vydávají své poklady. Stejně tak z Blaníku vyjíždí i vojsko, které po celý rok spí. A to přece nejsou nějaké nešťastné události. Naopak, je fajn, že si kluci vyjedou jen tak, aniž by čekali, až budou České země v nesnázích a zařve lev, prozatím spící u Miličína.
       Od 24. října 1929 si připomínáme Černý pátek, kdy byl krach na newyorské burze. I to však považuji za náhodu, díky níž se do dnešní doby pořádají slevové akce se stejným názvem.

Den poprav

           Pokud si mohu vybrat, mým nejoblíbenějším dnem v týdnu, je právě  pátek. Ten měl, bohužel, i ve  středověku špatnou pověst. Údajně se jednalo o popravčí den. Podle vyprávění  k samotné šibenici vedlo třináct schodů a provaz byl třináctkrát obtočen. O tomto údaji jsem se však nedočetla v žádné literatuře, přestože se o popravy a popraviště zajímám.
A když už jsme zase u těch knížek, pro Robinsona byl pátek rozhodně  šťastným dnem.

Nešťastná třináctka. Může za to M?

        Každé číslo má svůj význam. Záleží opět na tom, zda se přikloníme k tomu pozitivnímu, nebo si vybereme raději negativní. Na spoustě stránek jsem se dočetla, že Židé toto číslo považovali za nešťastné, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je "M". Je to první písmeno  ve slově "Mavet", což značí smrt.  A to má být důvod? V latinské abecedě (což je ta naše) je přece třináctým písmenem v pořadí také "M". Em jako "Matka", ať už máma, nebo Matka Země, em jako "milovat", "maliny", "muž",  "mléko", "mýval" ...Co je na těchto slovech špatného? A když už jsme u té smrti - tu značí i třináctá tarotová karta. Její význam je pozitivní. Stejně tak v kabale, což je druh židovské mystiky, přináší třináctka štěstí.
          Naopak Chammurapi ve svém zákoníku zapsal dvanáctý a hned po něm raději pokračoval čtrnáctým.

Valhalla a poslední večeře

 Také podle nordického mýtu se ve Valhalle u večeře sešlo dvanáct bohů, včetně Odina. Idylku narušil Loki, třináctý bůh. Na základě toho prý později při zábavě zemřel bůh Baldr a na zemi nastala věčná tma. Tento příběh je však ale spjat spíše se slunovratem, než aby poukazoval na nešťastné číslo.
           Aby posezení u jídla nebylo málo, pojďme dál - poslední večeře. Právě tam se sešlo třináct lidí a třináctým byl Jidáš, co zradil. Podíváme-li se z druhé stránky – Ježíš pozval dvanáct apoštolů a sám byl třináctý. V tomto případě je už číslo v pozitivním smyslu. Známá pověst říká, že když jí spolu třináct lidí u stolu, jeden do roka zemře. Po poslední večeři však zemřeli dva. Ježíš byl ukřižován a Jidáš se oběsil. Tato povídačka ale bude zase mírně překrouceným zvykem, který známe všichni. Podle tradice má u štědrovečerní tabule sedět sudý počet lidí, jinak jeden do roka zemře. (Z toho důvodu se pak prostírá jeden talíř navíc. Ten se ale také prostírá pro ty, kteří již nemohou být mezi námi, nebo pro náhodného kolemjdoucího hosta.)
A do třetice – Papež Řehoř zval každý den ke stolu dvanáct chudých. Jako třináctý s nimi měl být anděl. Pokud se nejedná o Světlonoše, padlého anděla, bývá tato postava většinou kladná. Co je tedy na tomto příběhu nešťastné?

Od Židů k Mayům

            Talmud praví, že má být izraelská země rozdělena na dvanáct částí. Třináctou dostane Mesiáš, takže opět nic, co by bylo negativní. Mayové a kmeny v předkolumbovské kultuře považovali naopak 13 za šťastné číslo, neboť nebe má podle nich třináct bohů a stejný počet nebeských sfér. Za šťastné je považují také Italové, nebo Číňané. Starý řecký kalendář měl 13 měsíců po 29 nebo 30 dnech.

Pythagoras a Šípková Růženka

            Pro někoho bude možná překvapením, že i takový myslitel, jako Pythagoras se o třináctce vyjádřil jako o nejtajemnější ze všech čísel. Symbolizuje také smrt a znovuzrození, tedy koloběh života. I v pohádkách skrývá třináctá komnata záhady a tajemství. V povídání o Šípkové Růžence je většinou třináct sudiček, z nichž dvanáctá malou holčičku prokleje a třináctá kletbu zmírní ze smrti na spánek.
V neposlední řadě je v numerologii toto číslo spojené s intuicí a posvátným ženstvím.
         Přesto  neškodné číslo může nahánět i strach. Důkazem toho je triskaidekafobie, neboli fobie z čísla 13. Některé hotely nemají 13. patro, jinde zase neexistují hráčské dresy s číslem 13.
Lidé se zkrátka třináctce snaží vyhnout. Můj případ to není, já mám 13. den v měsíci svátek. :o)

I pátek 13. má svou vlastní fobii

          Pokud začíná měsíc nedělí, můžeme se těšit na pátek 13. K samotnému pátku 13., se objevuje hned několik příběhů. Celkem nedávno se vyskytl článek o třináctiletém chlapci z Velké Británie, do kterého v pátek 13. srpna 2010 ve 13 hodin a 13 minut udeřil blesk. Zasažený utrpěl pouze šok a pár popálenin. Říká se však, že ten, do koho blesk uhodí, získá nadpřirozené schopnosti. Zda obdržel nějaké schopnosti nevím, ale určitě to byl jeho šťastný den, že přežil.
             Na spoustě stránek na mě vybafla zmínka o tom, že známé Apollo 13, které kvůli poruše, bohužel, nedoletělo na Měsíc, startovalo v pátek 13. dubna 1970 ve 13. hodin a 13 minut. Čas je sice správný, ale šlo o 11. dubna 1970, takže si někdo skutečnost trochu přibarvil.

Sugesce

            Pokud si lidé hned od rána vsugerují, že je pátek 13. zákonitě nešťastný den, budou také všechny běžné negativní věci, které jindy ignorují, vnímat více. Když si to samé řeknou v úterý, nebo v sobotu, zažijí tyto dny stejně nešťastné. Nezáleží na datu, ale na stavu mysli. Od toho se odvíjí i paraskavedekatriafobie, což je strach přímo z pátku 13. Někteří lidé si na tento den berou dovolenou, nebo raději nevychází z domu. Winston Churchill v tu dobu odmítal cestovat. Podobně „postižený“ byl i Franklin RooseveltGoetheBismarc, nebo Bonaparte. Pojišťovna Generali také potvrdila, že se v pátek 13. chodí pojistit víc lidí, než obvykle. U Sazky zase roste počet sázkařů. Naopak svateb ubývá. Osobně bych se ale stokrát raději vdala v pátek třináctého, než kterýkoliv den v květnu („Svatba v máji, do roka máry.“ - i když i toto má svůj reálný podklad).
             Výčet pohrom uvádí nedávný pátek 13. listopadu 2015, kdy došlo k útokům v Paříži. Následují další náhody, které zrovna vyšly na tento den - letecké katastrofy, požáry, sněhové bouře a podobně. Letadla padají i kdykoliv jindy, a stejně tak přijde chumelenice, nebo začne hořet. Když ale někdo bude chtít za každou cenu hledat souvislosti, vždy je najde. Po věcech, o kterých jsem se tu už zmínila, mě zmrazily humorné poznatky článku, který k těmto událostem přikládá význam i takovým věcem, jako je  odhalení milenky Petra Kramného, či hlasování pro vstup do EU.

Templáři - Konečně reálný základ!

      Jediný podložený den, kvůli kterému se pátek 13. považovažuje za nešťastný, je pátek 13. října 1307. V tomto roce začal francouzský král Filip IV. Sličný napadat řád templářů, kvůli tomu, že mu nechtěli přispět na válečné náklady. Proto obvinil celý řád z kacířstvísodomie a neúcty ke svátosti. Snažil se přimět dva papeže, aby templáře vyloučil z církve. Oba, Bonifác VIII., i Benedikt XI. však odmítli. Podlehl až Klement V. Ráno, v pátek 13. října 1307 začalo pronásledování, zatýkání, kruté mučené a upalování templářů na hranicích. Zabavili jim veškerý majetek. Celkem bylo zatčeno 5000 rytířů. Zrušení řádu vešlo v platnost 2. dubna 1312, kdy pár zbylých templářů pustili.
Velmistr Jacques de Molay a s ním i představený řádu Geoffrey de Charnay byli 18. března 1314 upáleni na Židovském  (nebo také "Templářském") ostrově v Paříži za kacířství.
       Podle pověsti Jacques de Molay před svou popravou proklel Filipa Sličného a vyzval ho na Boží soud. Kletba se vyplnila a panovník skutečně ještě ten rok zemřel. Při nehodě na lovu ho usmýkal kůň k smrti.
      Od dob pronásledování rytířského řádu, považují následovníci templářů pátek třináctého za nešťastný a ďábelský den. Zbytek událostí, jež se k tomuto dni vážou, jsou pouze náhody a spekulace, kterými se baví a zároveň děsí veřejnost.

Pátek 13.? Běžte si vsadit!

     Ve Filadelfii dokonce roku 1936 vznikl klub s názvem „Pátek 13“. Ten se snaží pověry popírat. V České republice máme podobné společenství, založené v revolučním roce 1989. Nese název „Sekce 13“ a  usiluje o prosazení pátku třináctého jako šťastného, nebo úplně normálního dne. Což jim osobně schvaluji. Z tohoto dne dělají senzace i sázecí společnosti. V České republice je počet sázek několikanásobně větší, než jiné dny.  Datum se začíná pojit i se slevami v obchodech. 
Přesto je pátek třináctého úplně běžný den.  V roce 2018 nás čeká  pátek 13. v dubnu a v červenci.  Záleží pouze na vás, zda ho budete považovat za negativní.
 Nemějte tedy strach a běžte si vsadit. Třeba to bude váš šťastný den. 



Článek se rovněž vyskytuje na mém druhém blogu na blogIDNES.cz

0 komentářů:

Okomentovat

Budu moc ráda, pokud se rozhodnete přispět svým názorem.
(Pokud nemáte účet na žádné stránce z nabídky, vyberte "Anonymní", vplňte kolonky a nechte na sebe kontakt.)